· 

Waarom (voldoende) slapen belangrijk is!

Waarom is slapen belangrijk voor ons lichaam?

Natuurlijk weten we allemaal dat goed slapen belangrijk is, maar toch blijft het altijd lastig om gewoon die tv uit te laten en eens een keertje ruim op tijd in bed te liggen. Overkomt het jou ook regelmatig dat je toch opeens weer tot na middernacht met onbetekenende klusjes bezig bent? Of heb je het vaak heel druk met werk en heb je niet het idee dat goed slapen zo veel prioriteit verdient? Dan word je door deze blog misschien op andere gedachten gebracht! We leggen je vandaag precies uit waarom een goede nachtrust zo enorm belangrijk is, zeker als je wilt afvallen!

 

Gezond slapen

Laten we om te beginnen eens kijken wat een goede nachtrust nu eigenlijk precies betekent. Natuurlijk is de duur van belang: onderzoeken tonen aan dat zeven tot acht uur slaap echt het noodzakelijke minimum is voor de meeste mensen, en dat er zelfs mensen zijn die negen uur nodig hebben om optimaal te kunnen functioneren. Daarnaast is het echter ook goed om regelmatige slaaptijden aan te houden: wie de ene dag om elf uur gaat slapen en de volgende dag om twee uur ’s nachts, zal zijn lichaam daar bepaald geen plezier mee doen, ook als hij per saldo wel de acht uur per nacht haalt!

 

Hormonen en goed slapen

Maar wat is dan de relatie tussen goed slapen en afvallen? Simpel gezegd: een verstoord slaapritme heeft overal in je lichaam effect, en dat merk je op de lange termijn ook aan je gewicht. Hormonen spelen daarbij een belangrijke rol. Wanneer je te weinig slaapt, maak je overdag minder leptine aan, een hormoon dat ervoor zorgt dat je je na het eten een gevuld en verzadigd gevoel hebt.

 

Wanneer je niet goed slaapt neemt de productie van ghreline, een hormoon dat het hongergevoel stimuleert, daarentegen toe. Je gaat, met andere woorden, meer eten, terwijl je minder snel doorhebt dat je al genoeg gehad hebt! Slecht slapen en typische vreetbuien gaan vanwege de aanmaak van deze hormonen dus vaak hand in hand.

 

Dan hebben we nog het groeihormoon, dit hormoon repareert- en helpt bij de groei van cellen en weefsels, maar het staat er ook om bekend dat het je vetverbranding stimuleert. Het haalt energie uit je vetreserves waardoor je sneller zult afvallen. Tijdens de nachtrust maakt je lichaam veel van dit groeihormoon aan, genoeg reden om een goede en diepe nachtrust te stimuleren dus!

 

Verwarde stofwisseling

Niet alleen je hormonen gaan echter gekke dingen doen wanneer je niet goed slaapt; ook je stofwisseling als geheel raakt ontzettend in de war. Je lichaam is er nu eenmaal op ingesteld dat je ’s nachts slaapt en overdag actief bent en als die regelmaat te vaak doorbroken wordt, weet je lichaam simpelweg niet meer wat het kan verwachten, met als gevolg dat je metabolisme verstoord raakt.

 

Je gaat daardoor overdag minder calorieën verbranden, zelfs wanneer je precies dezelfde activiteiten uitvoert. Het gevolg is duidelijk: wanneer je evenveel eet of zelfs meer, met dank aan de toename van het hormoon ghreline blijven er heel wat calorieën over die als vet zullen worden opgeslagen. Iets dat je uiteraard wilt voorkomen.