· 

Eten zonder koolhydraten, hoe doe je dat eigenlijk?

Eten zonder koolhydraten, hoe doe je dat eigenlijk?

Zo na die heerlijke zomervakantie staan veel mensen weer even stil bij hun gewicht. We hebben genoten van stokbrood, croissantjes en ander lekkers, maar willen nu echt het roer omgooien. Meer groenten, meer bewegen en fitter de trap op, je herkent het misschien wel.

 

Wil je wat gewicht verliezen, op een structurele manier, probeer dan eens naar je koolhydraten te kijken. Uit ervaring en onderzoek weten we dat het bewust omgaan met je koolhydraten veel kan schelen voor je gewicht.

 

Voordat we verder gaan met tips en hoe je het veranderen van je menu kan aanpakken, nemen we een misverstand onder de loep. Bij het weglaten van koolhydraten draait het om ánders eten, niet om minder eten. En dat doe je door koolhydraten te vervangen door andere voedingsmiddelen.

 

Eigenlijk komt het hier op neer: bij koolhydraatarm eten neem je in je menu weinig koolhydraten en juist veel gezonde eiwitten en vetten. Wij hanteren daarbij de volgende richtlijn: een product is koolhydraatarm als het minder dan 5 gram koolhydraten per 100 gram bevat. 

De beste verhouding van bouwstoffen

Bij koolhydraatarm eten draait het om de juiste verhouding van verschillende brandstoffen. Deze is bij koolhydraatarm eten anders dan bij een doorsnee menu of het menu dat je al jaren gewend was. Die andere verhouding is belangrijk omdat het de verbranding van lichaamsvet op gang brengt. En dat was juist wat je wilde, wat gewicht kwijtraken. Lees verderop in het artikel meer over deze verhouding. 

 

Het positieve effect van een koolhydraatarm menu kennen we eigenlijk al jaren uit wetenschappelijk onderzoek. Een geaccepteerd fenomeen, dat was het minder. Maar toch, steeds vaker is er aandacht voor en veel mensen proberen op een gezonde wijze af te vallen door zich aan een koolhydraatarm menu te houden.

 

Het voordeel van een koolhydraatarme leefstijl is de kleinere kans op een terugval naar je oude gewicht. Tegelijk kan je nieuwe eet- en leefstijl behoorlijk wennen zijn. Dat kan en mag tijd kosten en gaat misschien niet meteen van harte. Je voelt je bijvoorbeeld soms niet zo lekker. Duizelig zijn, vermoeidheid of een veranderde stoelgang, het kan er allemaal bij horen. Gelukkig gaan dit soort klachten vaak snel weer over. Bovendien sta je er niet alleen voor, want onze praktijk begeleidt je graag bij het uitproberen van je nieuwe menu. We helpen je met recepten en in onze community ervaar je passende begeleiding en coaching.

De kracht van vet

Een andere verhouding van bouwstoffen betekent meer gezonde vetten en eiwitten eten. We snappen je twijfel, want door de jaren heen is het beeld ontstaan dat vet erg ongezond is. Jammer eigenlijk, want er zijn wel degelijk gezonde vetten die zelfs belangrijk zijn. Vette vis en olijfolie bijvoorbeeld, maar ook vetten in noten, zaden of avocado. Tijdens koolhydraatarm eten zijn ze onmisbaar. Je hebt ze nodig om genoeg calorieën binnen te krijgen en ook voldoende bouwstoffen. Bovendien zorgt de juiste verhouding van bouwstoffen voor een gezonde manier van afvallen. Een goede verhouding tussen koolhydraten (laag in aantal), eiwitten en vetten (hoog in aantal) brengt de verbranding van lichaamsvet op gang. Een gezond harinkje halen kan dus best op z’n tijd.

Kort door de bocht: wat mag en wat laat je passeren?

In een koolhydraatarm menu eet je groenten zoveel als je lekker vindt. Noten, pitten en zaden wat minder, een handje per dag. Neem bijvoorbeeld wat pijnboompitten in je maaltijdsalade. Een of twee eieren per dag eten is helemaal oké. Start de dag met een lekkere omelet. Verder zijn ingrediënten als vis, vlees en vleesvervangers als quinoa en peulvruchten belangrijk in je menu. Deze producten combineer je in salades met diverse groenten. Kwark en yoghurt kun je een aantal keren per week nemen, net als geitenkaas en feta. Water, groentesappen en thee drink je wanneer je maar wilt en koffie een paar mokken per dag. Wat je bij koolhydraatvrij eten niet neemt, is suiker en zetmeel.

We gaan van start: de eerste stap

Ga op zoek naar de nieuwe brandstofverhouding, zoals we hierboven beschreven. Vind je dat lastig? Snappen we goed. En gelukkig hoef je het niet alleen te doen. Ons programma geeft je namelijk recepten en suggesties met de juiste verhoudingen, gezond, lekker en onderbouwd. Jouw gezondheid staat altijd voorop en daarom denken we goed na over de ingrediënten in onze recepten.

En nu vasthouden: de tweede stap

Eenmaal met je nieuwe patroon begonnen, probeer je dit vast te houden. Natuurlijk is het lastig om niet toe te geven aan snelle snacks met flink wat koolhydraten. We zijn tenslotte maar mensen en dol op verleidingen. Hoe maak je het toch wat gemakkelijker voor jezelf? Deze ken je misschien al: doe geen boodschappen als je trek hebt. Probeer je verder in de supermarkt zoveel mogelijk op niet bewerkte producten te richten. Bewerkte voeding is vaak voorverpakt en bevat veel toegevoegde bestanddelen, zoals smaakmakers en conserveringsmiddelen. Koop je producten zo vers en zo simpel mogelijk.

Laat je niet verleiden tot het kopen van koeken en snoep. Van deze zoetigheden wil je al snel meer nemen. Na een suikerdip helpt een nieuw koekje als pepmiddel, maar al vlug heb je door een lage bloedsuikerspiegel weer een dip te pakken. Kies voor vullende wortels, snack-komkommers, tomaatjes en ongezouten noten in je kast. Verplaats koek, kaakjes, chocola en zoutjes naar het plankje waar je nét niet bij kan. 

 

In een dieet zonder koolhydraten gebruik je zo’n 20 tot 50 gram koolhydraten per dag. Deze kleine hoeveelheid koolhydraten haal je uit groente en fruit, maar ook uit peulvruchten en haver.

 

Volg je momenteel een koolhydraatarm dieet, kies dan voedingsmiddelen uit de lijst hieronder. Work in progress, zoals je ziet. Binnenkort vind je hier meer informatie over producten die bij je nieuwe eetpatroon passen. De lijst bevat verschillende categorieën met daarbinnen koolhydraatarme suggesties. Per categorie vind je dan de voedingsmiddelen die goed aansluiten. Dat maakt boodschappen doen een stuk gemakkelijker. Voor nu bespreken we alvast de categorie fruit om je wat op weg te helpen.

De mogelijkheden van fruit

Bij koolhydraatarm eten kun je gewoon porties fruit nemen. Fruit bevat inderdaad suiker, fructose, maar ook essentiële bouwstoffen, zoals vitaminen en vezels. Het is daarom belangrijk om vruchten te blijven eten. We hebben ze nodig om gezond te blijven en ons lekker in ons vel te voelen. Wel kun je bij je keuze rekening houden met fruit dat veel koolhydraten bevat, zoals druiven, sinaasappels, appels en banaan. Dit fruit neem je eens per dag (één stuk), als je net start is het advies om het nog even weg te laten. Kies verder fruit met minder koolhydraten, bijvoorbeeld aardbeien, frambozen en blauwe bessen.

Verantwoorde productlijst: work in progress

Brood en broodproducten

Ontbijtgranen

Granen en rijst

Noten, zaden en pitten

Bonen en peulvruchten

Groenten

Fruit

• Vlees en vleeswaren

• Kip en gevogelte

• Vis, schaal- en schelpdieren

• Kaas

• Eieren

• Melk, melkproducten en melkvervangers

• Olie en vetten

• Dranken

• Sauzen, dressings en smaakmakers

• Zoetstoffen

• Snoep en chocolade


probeer het een week en download hier het gratis koolhydraatarme weekmenu

Direct lid worden van de club? DAt kan natuurlijk ook!

LEKKER IN JE VEL CLUB

  • Iedere week een nieuw koolhydraatarm weekmenu met nieuwe recepten.
  • Toegang tot de besloten veilige community waar je vragen kunt stellen, recepten kunt delen en kunt sparren met andere leden. 
  • Een lijst met voedingsmiddelen / boodschappenlijst.
  • Online coaching van mij als voedingsdeskundige en gewichtsconsulent via de community website en community app.

€ 7,50

Reactie schrijven

Commentaren: 0