· 

Koolhydraatarme Lemper

Ingrediënten lemper:

 

1 grote bloemkool

1 verse stengel citroengras (sereh)

2 verse blaadjes limoenblad (djeroek poeroet / jeruk perut)

175 ml romige kokosmelk (blik)

1 blokje kipbouillon

 

Ingrediënten vulling:

4 kippendijen

25 ml kokosmelk (blik)

1 ui

1 teentje knoflook

1 verse stengel citroengras (sereh)

2 verse limoenbladen (djeroek poeroet / jeruk perut)

1/2 blokje kipbouillon

2 tl trassi

1 tl laos

1 tl kurkuma

1 tl korianderpoeder

1/2 tl komijnpoeder

2 el kokosolie

 

Zo maak je het:

  • Snijd de bloemkool in grote stukken en doe deze in een grote pan.
  • Kneus de stengel citroengras (sereh) en voeg deze samen met de limoenblaadjes (djeroek poeroet / jeruk perut) en de kokosmelk aan de bloemkool.
  • Voeg water aan de bloemkool toe en kook deze beetgaar.


  • Doe de kippendijen in een kookpan en voeg 200 ml water toe samen met een blokje kippenbouillon en kook deze ongeveer 15 minuten.
  • Als de kippendijen klaar zijn, dan scheur je deze in de lengte uit elkaar met een vork, zodat de kip echt sliertjes worden.

 

  • Snijd intussen de ui fijn, kneus de knoflook en leg een knoop in de citroengras. Doe de kokosolie in een wok en bak de ui, knoflook en citroengras.
  • Voeg daarna de trassi, limoenblaadjes, 1/2 blokje kipbouillon, laos, kurkuma, korianderpoeder en komijnpoeder toe.
  • Voeg het kippenvlees en de kokosmelk toe.
  • Je roerbakt dit totdat de kip droog is.

  • Laat de bloemkool uitlekken en pureer dit. Leg het daarna op een schone theedoek en wring de bloemkool goed uit, desnoods een tweede keer met een droge doek.
  • Maak 10 bolletjes van de bloemkoolpuree.
  • Leg een bolletje bloemkoolpuree op een stuk doorzichtig vershoudfolie. Leg daar bovenop weer een stukje vershoudfolie en druk het met twee handen plat en maak er een mooi plat vierkant van. 
  • Schep in het midden de vulling en rol de lemper strak op in het vershoudfolie.*
  • Leg de rolletjes in de koelkast om ze wat steviger te laten worden.

* Er zijn verschillende filmpjes op YouTube te vinden hoe je dit mooi kunt oprollen.

 

Gekookte bloemkool bederft snel, bewaar het niet langer dan twee dagen in de koelkast.

De lemper van mijn inmiddels overleden Indonesische oma was een van mijn favoriete snacks. Ik heb het recept aangepast naar een koolhydraatarme lemper. Een goed en lekker alternatief voor de traditionele lemper en geheel koolhydraatarm. Het lijkt lastig om te maken, maar dat valt best mee! Ze zijn vooral ook heel leuk om te maken. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0